Week 13

3 augustus 2009 - Broome, Australië

The Kimberley en Broome

Ik ben een paar dagen nog behoorlijk moe geweest. De koorts ging weg in de loop van de eerste 2 dagen en de hoofdpijn werd ook steeds lichter. Ik had wel veel last van hoestbuien. Het is best vervelend als je op vakantie bent en dan ziek wordt. Want je kunt eigenlijk niks doen. Alleen al naar de supermarkt lopen kostte me al mijn energie voor de hele dag.

Kununurra ligt aan de rand van de Kimberley regio. Dit enorme gebied is uitstekend voor hiken, 4WD tochten, kanoën etc. Helaas zijn deze tochten best prijzig en als je wilt hiken moet je natuurlijk ook de nodige spullen hebben (zoals tent/slaapzak, goede schoenen/kleding etc.) en ik wilde niet al te veel geld uitgeven hier. Dus uiteindelijk heb ik hier geen tour gedaan.

Wel ben ik 1 dag naar de Mirima National Park gegaan. Dat ligt op 20 minuten lopen van Kununurra. Dit park heeft prachtige rotsformaties met zijweggetjes waar je met alleen het geluid van de vogels en de wind kunt picknicken. Dit is een soort Kimberley in het klein.

Zaterdag ben ik met de bus naar Broome vertrokken. De reis ging via de enige verharde weg in de Kimberley regio, duurde 13 uur en de reis was 's nachts. Als ik ooit terug in deze regio ben wil ik hier zeker wel een tijd gaan hiken. Maar dat is iets voor de toekomst.

's Ochtends vroeg ben ik in Broome aangekomen. Dit plaatsje is met ongeveer 20.000 inwoners het grootste in een gebied zo groot als Engeland. Middenin Broome ligt een vliegveld. Hier hebben ze zelfs een Chinatown, vanwege de vele Aziaten die hier 100 jaar geleden naar toe kwamen om naar parels te duiken. Er zijn hier dan ook nog steeds veel parel winkels te vinden en enkele touren die in het teken van de parelgeschiedenis van Broome staan.

Broome staat ook bekend om een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. Elke maand rond volle maan is er een paar dagen een soort van festival om de zonsondergang te bekijken en hier komen duizenden mensen op af. Ik moet eens rondvragen wanneer de volgende volle maan is. Ook in Broome is de oudste openlucht bioscoop ter wereld, draaiend sinds 1916.

Ik heb besloten om een tijd in dit gebied te blijven, omdat ik een beetje genoeg heb om elke paar dagen mijn spullen in te pakken en weer naar een nieuwe plek te reizen. Werk heb ik nog niet direct nodig, maar als ik een leuke baan kan vinden zal ik dat niet zomaar naast me neer leggen. Wat ik eerst ga doen is zoeken naar een plek om een paar uur per dag te werken op een boerderij voor gratis eten en onderdak. Dit ga ik doen via een organisatie die WWOOF (Willing Workers On Organic Farms) heet. Ik heb hier al veel goede verhalen en ervaringen over gehoord en hier heb ik ook best veel zin in ;).

Is in Nederland de vakantie inmiddels ook in gang? Veel plezier in ieder geval :). Grz Ruben

1. papa:
    5 augustus 2009
    Goed dat het weer beter gaat. Ik begon me zorgen te maken. Thomas en Pien hebben al een paar weken vakantie.
    Ik ben volgende week drie weken vrij.
    Succes met het vinden van werk.
  2. mama:
    5 augustus 2009
    goodday mate!

fijn om weer van je te horen.
    je bent niet vaak ziek geweest in je leven, maar als het dan gebeurt in een vreemde omgeving en je bent ook nog helemaal op jezelf aangewezen, dan lijkt me dat bepaald geen pretje. gelukkig dat het van korte duur was.

ik kan me voorstellen dat je dat steeds maar onderweg zijn en dat in- en uitpakken op een gegeven moment beu bent. als je een tijdje op dezelfde plek bivakkeert leer je de omgeving en de bevolking waarschijnlijk ook op een andere, minder vluchtige, manier kennen. ik hoop dat je een leuk plekje vindt, waar je een tijdje tegen kost-en-inwoning je dagen kunt doorbrengen. wie weet wat het je van daaruit brengt ...

je zegt dat je hoopt (of misschien wel van plan bent) om in de kimberley regio terug te keren. het ziet ernaar uit dat je australië voorlopig nog niet zat bent. ik heb zo'n vermoeden dat je avontuur wel eens langer dan een half jaar kan duren ...

hier is de vakantie in volle gang! op af en toe een paar dagen (van ca. 30 graden) na is het prima weer met een prima temperatuur afwisseling (20-27 graden).
    we merken ook dat we in een toeristisch dorp wonen. er zijn regelmatig toeristische marktdagen en festivals waar een hoop publiek op af komt. maar de gezelligheid viert hoogtij, zodat het allemaal goed om te hebben is.

ruben, het doet me goed te horen dat je het nog steeds zo naar je zin hebt, down under. ik wil je toch het volgende vragen: laat zo veel en zo snel mogelijk weten waar je zit. als er onverhoopt iets mocht gebeuren, ben je sneller op te sporen.

verder wens ik je een geweldige tijd in broome.
    en alvast: werk ze! (w)woof!

xxx mama
  3. mama:
    7 augustus 2009
    hey Ruben,
    fijn te horen dat je gezondheid de goede kant op gaat. Meteen een vraag hierover: als je ziek bent, is er dan in Austaralie zoiets als een huisarts of hoe werkt dat?
    Het is hier verrekte warm en soms ook verrekte benauwd. We hebben een leuke week in Noord-Holland gehad en bereiden ons voor op de 2 weken vakantie in Duitsland.
    Jij zit in Broome. Nooit van gehoord, maar uit jouw beschrijving moet ik opmaken dat het voor mensen met romantische en/of spirituele gevoelens goed toeven is bij volle maan. Ik hoop dat jij dat moment nog eens meemaakt en voor ons wilt beschrijven.
    Organic farms? Te vergelijken met ecologisch verantwoord? met biologisch verantwoord? Of zit ik er volledig naast?
    Is daar werken vooral voorbehouden aan backpackers? Of hebben ze daar ook vaste werkkrachten in dienst?
    Al met als: blijf genieten en blijf ons op de hoogte houden. Weer een fijne week toegewenst!!!
    Groetjes Pieter
  4. ellen damen:
    7 augustus 2009
    ha jongen, gelukkig weer opgeknapt. ga je nu farmer worden???? ja je blijft in de zuivel als je koeien mag melken hahahaha. nou geniet er maar weer lekker van en hopelijk vindt je iets erg leuks. groetjes ellen
  5. Thomas:
    10 augustus 2009
    Heey Ruben

Ik ook volg nog steeds alles wat je doet en vind het ook nog steeds leuk om je verhalen te lezen en foto's te bekijken. Ik ben blij dat het beter gaat.
    Ik snap dat je na ruim 13 weken rondtrekken het wel wat rustiger aan gaat doen en even op één plek blijft.
    Hier hebben we ook vakantie, ik met vrienden naar Lommel geweest en Pien is naar Portugal en Frankrijk gegaan. Met z'n drieen gaan we nog voor 10 dagen naar Ierland.

Groeten Thomas
  6. Ruben:
    12 augustus 2009
    Pieter: Hier hebben ze gewoon doktersposten, inderdaad.
    Organic is de engelse vertaling voor biologisch. Dus zonder chemische middelen en waar de dieren genoeg ruimte hebben. Overigens hebben de dieren hier aan ruimte sowieso geen gebrek. Soms zie je wel eens koeien in de "wei" staan, maar die is dan zo groot dat er per koe wel een paar hectare grond is.

Verder fijne vakantie iedereen,

Grz Ruben
  7. Oma:
    Hallo,Ruben
  8. Oma:
    Hallo,Ruben

Het is al weer een hele tijd geleden,dat je iets van ons gehoord hebt,terwijl jij ons zo trouw op de hoogte houdt van al je avonturen.Al je verslagen worden steeds met de grootste belangstelling gelezen en daarna veilig opgeborgen in de map.
    Het is mooi om te zien,hoe hij steeds dikker wordt.

Aan je laatste verslag te merken,ben je je "ziekte"weer aardig te boven gekomen.Gelukkig maar,want er waren nogal wat mensen,die zich ongerust maakten.

Als je eventueel een baan zou kunnen vinden,zal het ook meteen wel afgelopen zijn,met reizen en trekken,terwijl je de smaak zo goed te pakken hebt.
    Maar je kunt natuurlijk niets zonder geld.En als het alternatief is:naar huis-iets wat voorlopig het laatste is wat je wil-dan is dit de enige mogelijkheid.
    Wij wensen je daar in elk geval heel veel succes mee.
    Wij maken het goed en zijn onlangs een week op vakantie geweest.A.s. zaterdag gaan we weer voor vier dagen op stap.Deze keer naar Twente,terwijl de vorige keer naar Utrecht was.

Wij hopen,dat je interesante reis verder naar wens gaat verlopen,blijf voorzichtig en tot de volgende keer.
    Veel hartelijke groeten van oma en opa.